Tattoos als zelfexpressie en hoe weer te verwijderen!?

Tattoos zijn voor veel mensen een manier om zichzelf uit te drukken, maar met de tijd veranderen onze voorkeuren, smaken en levensomstandigheden. Velen van ons hebben tattoos die herinneringen bevatten die voor altijd op de huid gegraveerd zijn – herinneringen aan een avondje uit met vrienden, een impulsieve beslissing tijdens een zomervakantie, woorden die we ooit dachten dat ze ons zouden omschrijven of aan die zorgeloze studententijd waarin we verlangden naar meer zelfexpressie en rebellie. Gelukkig kunnen we, dankzij de vooruitgang in technologie, bepaalde hoofdstukken uit het verleden laten vervagen. Laten we eens kijken naar wat je moet weten over het verwijderen van tattoos met laserbehandelingen.

De wetenschap achter tattoo-verwijdering met laser

Net als bij laserontharing maakt de verwijdering van tattoos gebruik van het principe van selectieve fotothermolyse, wat betekent dat specifieke weefsels worden behandeld, terwijl de omliggende huid ongemoeid blijft. Een krachtige laser zendt lichtpulsen uit die gericht zijn op het getatoeëerde gebied. De sleutel tot het proces ligt in de interactie tussen het laserlicht en de inkt van de tattoo.

Het laserlicht heeft een specifieke golflengte die wordt geabsorbeerd door de inktdeeltjes in de huid. Hierdoor breekt de tattoo-inkt af in kleinere deeltjes zonder de omliggende weefsels te beschadigen. Het lichaam herkent deze afgebroken deeltjes als vreemde stoffen en verwijdert ze langzaam via het immuunsysteem, bijvoorbeeld door fagocytose. Het is daarom belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, omdat het drinken van veel water het lichaam helpt om deze deeltjes sneller uit je systeem te krijgen.

Meerdere behandelingen zijn nodig voor de beste resultaten. De tijd tussen behandelingen geeft je huid de kans om te herstellen en het immuunsysteem ruimte om de inktdeeltjes op te ruimen. Afhankelijk van factoren zoals de grootte en locatie van je tattoo, zijn de intervallen tussen de behandelingen meestal 8 tot 12 weken. Het behandelde gebied moet minstens 4 weken voor én na elke sessie beschermd worden tegen de zon, en vergeet niet: SPF is je beste vriend!

Welke laser-golflengte is nodig voor het verwijderen van verschillende kleuren tattoo-inkt?

Wist je dat? Verschillende kleuren tattoo-inkt verschillende golflengtes van laserlicht nodig hebben om effectief verwijderd te worden? Elke kleur absorbeert licht op een andere manier. Zwarte inkt wordt behandeld met een golflengte van 1064 nanometer (nm), terwijl blauw en groen reageren op 755 nm. Rood, oranje, geel, paars en andere kleuren worden aangepakt met 532 nm. Hoe groter het contrast tussen de kleur van de tattoo en je huidskleur, hoe gemakkelijker het proces van verwijdering verloopt. Dit betekent dat donkere tattoos vaak gemakkelijker te verwijderen zijn dan lichtere varianten. Maar wat gebeurt er met witte tattoos?

Witte tattoos en hun uitdaging bij verwijdering

Het verwijderen van witte tattoo-inkt is uitdagender door de specifieke eigenschappen van deze kleur. Picoseconde lasers zijn bijzonder effectief in het afbreken van donkere pigmenten, omdat ze lichtabsorberende golflengtes gebruiken. Witte tattoo-inkt bevat echter pigmenten zoals titaniumdioxide, die het licht juist reflecteren in plaats van het te absorberen. Door deze reflectie is witte inkt moeilijker af te breken, wat het voor het lichaam lastiger maakt om de inktdeeltjes te verwijderen.

Dit betekent dat tattoos met witte inkt vaak veel hardnekkiger zijn (en soms zelfs onmogelijk te verwijderen). Je wilt geen risico lopen op huidbeschadiging of onvoorspelbare verkleuring van de inkt. Daarom is het essentieel om realistische verwachtingen te hebben en in gesprek te gaan met een expert om te begrijpen wat je kunt verwachten van de behandeling.